söndag 25 november 2018

1) På Karl XII:s tid

Som vi redan har sett är det en bland Karl XII:s beundrare gängse föreställning att den "folklige" kungen var mäkta populär bland de breda lagren. Det framställs som "naturligt" att han blev "sörjd och saknad" av lundaborna. (KiL okt 1984, s 7).

Men ehuru kungens intresse för universitet gärna framhävs låter man, vad jag kunnat finna, knappast påskina att hans förhållande till studenterna var särskilt gott. Att det, åtminstone tidvis, var synnerligen ansträngt betonas å andra sidan inte heller. Det ser ju också ganska illa ut att just Lunds studenter, som enligt det tidigare citerade högtidstalet 1890 "tjenade sin konung" (underförstått villigt), och vars efterkommande läskamrater så länge vårdade sig om hans minne, skulle ha betett sig uppstudsigt mot sin enligt myten älskade eller åtminstone vördade herre.

Så var dock fallet. Nyss kommen till Lund försökte Karl med stora svårigheter rekrytera folk till sin under kriget illa åtgångna armé. Trots inte alltför kräsna tvångsvärvningar befanns skaran otillräcklig, och den kungliga blicken föll på de studerande. Säkert fanns bland dem en del mindre läsbegåvat folk som kunde duga. Alltså kallades de alla till "akademihuset" för offentlig examination. Men de unga spikade igen dörren till lokalen och satte upp "ett plakat om friheten." Och denna solidariska aktion ledde faktiskt till att examinationen ställdes in! Dock skulle Karl ha det folk han behövde, och saken löstes så att de som initierat protesten fick rycka in - det var straff nog. (Blomqvist s 209).

"Studentupploppet" 1716 är från många synpunkter remarkabelt; det hade varit uppseendeväckande även i dag, men på den tiden - och med den enväldige själv i stan - bör det ha inneburit väsentligt större hälsorisker. (Å andra sidan stod ju livet mer eller mindre på spel i vilket fall som helst). Denna manifestation av självmedveten studentkåranda torde ha få motsvarigheter och kontrasterar effektfullt mot det vördnadsfulla bemötande kung Karl rönte från nästkommande sekels lundensare. Visst hade det varit intressant att få veta vad som stod på studenternas plakat?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Förord till internetupplagan (2018)

Ja, så har det gått nästan ett kvartssekel sedan jag la fram min C-uppsats i Lund. Det var 90-tal, Historiska institutionen låg fortfarande ...