måndag 26 november 2018

3) Krigsslut och 200-årsjubileum

Möjligheter att fira jubiléer brukar ju dock sällan försummas, och den 30 november 1918, då krigets sordin inte längre dämpade stämningen, fick en festlig prägel runt om i landet. I Lund hölls minneshögtid i universitetsaulan, varvid professor Stille, sedan studentsångarna sjungit Kung Karl, den unge hjälte, talade eller rättare sagt docerade om konungens bedrifter. Akademiska kapellet spelade därefter och studentsångarna sjöng ånyo. Minst lika mycket musik blev det på studentaftonen samma dag, då professor Stille ånyo medverkade, denna gång med ett föredrag vilket, enligt LD, "formades till en framställning och en kritik af olika riktningar i den vetenskapliga forskningen om Karl XII".

Även i stadens lägre undervisningsanstalter hölls minnesstunder och tal för Karl XII och hans karoliner. T ex talade vid Högre elementarskolan för flickor fröken A Rönström om "Karl XII i Lund och vid Fredrikshald."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Förord till internetupplagan (2018)

Ja, så har det gått nästan ett kvartssekel sedan jag la fram min C-uppsats i Lund. Det var 90-tal, Historiska institutionen låg fortfarande ...