söndag 25 november 2018

2) Fackeltåget drar igång

Den 25 november 1965 satt nio unga herrar församlade i ett studentrum på högkyrkligt präglade Laurentiistiftelsen i södra delen av stan. Nu skulle man göra ett nytt försök att blåsa liv i 30-novemberföreningen. Stadgarna från 1961 antogs i oförändrat skick, och en ny styrelse utsågs bland de närvarande. (1961 års stadgar var desamma som de av år 1939, förutom §2, som nu inte längre skulle begränsa medlemskapet till "akademiska medborgare", samt en mindre ändring i §4).


Och nu blev det fackeltåg igen! I Sydsvenskan 1/12 1965 kunde man läsa:

Fackeltåget. En gammal, men avbruten tradition återupplivades i går kväll med ett fackeltåg till Karl XII:s minne. Drygt 100-talet studenter ställde upp på Tegnérsplatsen, där MFF-orkestern svarade för den musikaliska upptakten, och sedan gick tåget den traditionella vägen enr till Katedralskolans gård, där kandidat Lars Hultén i ett kort anförande erinrade om Karl XII:s insatser i svensk historia. Till tonerna av Marcia Carolus Rex gick återtåget till Karl XII:s staty framför "Bondpinan" på Kulturen, där facklorna kastades. Det hela förlöpte värdigt. Många åskådare hade infunnit sig på Katedralskolan. (SDS 1/12 1965)

Det blev alltså Lars Hultén som höll det första högtidstalet till Karl XII:s minne på 15 år. Faktiskt var biskop Martin Lindström (som hållit talet 25 år tidigare) tillfrågad, men han hade avböjt. Och kanske var det ändå mest naturligt, att den man, som mer än någon annan personifierat Karl XII-firandet i Lund, inledde den nya serien minnestal vid Katedralskolan.

Man hade som synes lyckats enrollera Malmö FF:s orkester; Södra Skånska Regementets (I7:s) musikkår, som i många år stått för marschmusiken den 30 november, kunde inte förmås att ställa upp utan vidare och krävde vid senare förfrågningar ett alltför högt arvode för att vara aktuell. (LH 3/5 1993 - härifrån kommer också de flesta av kapitlets övriga uppgifter om föreningens verksamhet).

Skånska Dagbladet gick genast till frontalangrepp. Löpsedeln såg ut så här:

FACKELTÅG
av studenter
LUNDASPEX
eller väckt
NYNAZISM?

Och inne i tidningen kunde man läsa att en "storsvensk förening" var "pånyttfödd", samt att "grunden till att traditionen upphörde låg i att föreningen visade politisk aktivitet med tendenser långt ut på högerkanten." (SkD 1/12 1965)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Förord till internetupplagan (2018)

Ja, så har det gått nästan ett kvartssekel sedan jag la fram min C-uppsats i Lund. Det var 90-tal, Historiska institutionen låg fortfarande ...