måndag 26 november 2018

3) Koch-festen och försvarsförbundet

Karl XII-striden 1889-90, den livligaste som stått i studentkretsar, var emellertid inte över för det. Radikalerna beslöt att anordna en fest till ära för tuberkulinets uppfinnare Robert Koch. (Under studentmötet den 26 november hade från Berlin anlänt ett telegram, som meddelade att studenterna därstädes tillsammans med åtskilliga föreningar förberedde ett stort fackeltåg till professor Kochs ära. Förmodligan har kulturradikalerna redan tidigare känt till och inspirerats av dessa planer. FT 28/11 1890). Först försökte de få kåren med sig, och det skulle förmodligen ha gått bra, ty de hade deputerades stöd, om förslaget inte (med rätta) uppfattats som framställt i mot Karl XII-firandet polemiskt syfte. Motionärerna nämnde själva i sin skrivelse att de reserverat sig mot kårens beslut att fira Karl XII:s fest, och nu fick de igen av den konservativa majoriteten som avslog förslaget, med motiveringen att frågan vore "för tidigt väckt".

Resultatet blev alltså att två studentfester samtidigt hölls den 30 november. På Knutssalen i Stadshuset var 150 studenter närvarande för att hylla Koch och tal hölls av med kand Karl Petrén (i fridsam och resonerande ton), av amanuens Bengt Lidforss (mindre fridsamt) samt kand Adolf Strömstedt, som framförde det av honom själv skrivna poemet De och vi (se bil. 3), där motsättningen inom studentvärlden beskrevs i gripande och uppfordrande ordalag. Ävenså hedrades författaren och liberalen August Blanches minne i ett, enligt Folkets Tidning, "af entusiasm för skalden och frihetskämpen prägladt tal" - den 30 november var nämligen även dennes dödsdag. (FT 2/12 1890)


"De andra" kunde nu åter fira Karl XII-dagen med fackeltåg och sång. "Ett ovanligt stort antal åskådare" rapporterades. Och samma dag hade Lunds och dess omnejds försvarsförbund haft sin första fest, nämligen i AF:s stora sal, där "studentkapellet" stod för musiken och kårordföranden, docent Wrangel, inledde. Efter att unisont ha sjungit "Du gamla, du friska" (sic!) beskådade man s k levande tavlor; det var medlemmar i gymnastikföreningen som klätts ut i tidstrogna kostymer. De visade Karl X:s samråd med Erik Dahlberg, Karl XI:s aftonbön efter slaget vid Lund samt Karl XII:s likfärd, och de presenterades av professor August Quennerstedt. Efter Herrliga land, bön av kh Hallberg och Vår Gud är oss en väldig borg utropades: "Gud bevare konungen och fäderneslandet!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Förord till internetupplagan (2018)

Ja, så har det gått nästan ett kvartssekel sedan jag la fram min C-uppsats i Lund. Det var 90-tal, Historiska institutionen låg fortfarande ...